Beata Jachno - dietetyk / Ovarin
Od lat zajmuje się kompleksowym poradnictwem dietetycznym dla osób z nadwagą i chorobami metabolicznymi (m.in. z PCOS). To dietetyczka z ogromną wiedzą, dużą dozą empatii i zrozumienia, która do każdego pacjenta podchodzi w sposób indywidualny.

Wskazówki i zalecenia dietetyczne eksperta

Beata Jachno - dietetyk / Ovarin

Poznaj 10 cennych zasad zdrowej diety hormonalnej dla kobiet, które cierpią na zespół policystycznych jajników (PCOS). Nasza ekspertka radzi, jak unormować hormony za pomocą diety przeciwzapalnej i wesprzeć organizm, który boryka się z zaburzeniami hormonalnymi.

Dieta przy PCOS powinna pokrywać zapotrzebowanie na najważniejsze składniki odżywcze.

Beata Jachno - dietetyk / Ovarin
Beata Jachno - dietetyk / Ovarin

Poznaj pomysły na smaczne i zdrowe dania skomponowane z myślą o potrzebach żywieniowych kobiet z problemami hormonalnymi. Przekonaj się, że posiłki mogą być pełnowartościowe, łatwe i szybkie w przygotowaniu.

OVARIN zawiera dwie formy inozytolu (mio-inozytol i D-chiro-inozytol). Na jego przyswajanie wpływają niewłaściwe nawyki żywieniowe, stres, antybiotyki i antykoncepcja hormonalna. Przeczytaj, dlaczego akurat ten składnik jest ważny dla Twojego zdrowia.

Beata Jachno - dietetyk / Ovarin

Zasady diety

Poznaj 10 cennych zasad zdrowej diety dla kobiet cierpiących na zaburzenia hormonalne.

wzbogacaj codzienną dietę na hormony w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki. Znajdziesz je w różnokolorowych warzywach i owocach, białej i zielonej herbacie oraz algach morskich;

2. spożywaj duże ilości błonnika pokarmowego w diecie hormonalnej – pomaga on stabilizować poziom glukozy i insuliny we krwi, obniża „zły” cholesterol LDL i daje uczucie sytości (co jest szczególnie ważne przy redukcji masy ciała). Włącz do diety hormonalnej produkty pełnoziarniste: pieczywo razowe, graham, pumpernikiel, kaszę gryczaną, jęczmienną lub pęczak, płatki owsiane górskie, płatki orkiszowe, brązowy ryż, otręby i razowe makarony. Źródłem błonnika są też warzywa i owoce – zwłaszcza te jedzone ze skórką. Im bardziej różnorodne, tym lepiej. Warto jednak ograniczyć banany i winogrona ze względu na wysoki indeks glikemiczny i dużą ilość cukrów prostych. Błonnik znajdziesz również w nasionach (np. siemieniu lnianym) i orzechach. Pamiętaj jednak, by kontrolować ich ilość – są dość kaloryczne;

pamiętaj o regularnym nawadnianiu – woda jako uniwersalny rozpuszczalnik wspiera transport składników odżywczych do tkanek i ułatwia ich maksymalne wykorzystanie przez organizm;

wyklucz z diety hormonalnej dla kobiet przetwory zbożowe z białej mąki –szczególnie te z dodatkiem cukru – a także oczyszczonego ryżu i makaronów, słonych przekąsek i ziemniaków. Zawierają mało błonnika, przez co mogą zaburzać gospodarkę insulinową i powodować niekontrolowane napady głodu. Mają też niewiele witamin z grupy B i składników mineralnych;

wybieraj produkty o niskim indeksie glikemicznym – przykładowo przetwory zbożowe z pełnego ziarna, nasiona roślin strączkowych, warzywa, fermentowane produkty mleczne czy orzechy. Pomagają one utrzymać prawidłowy poziom glukozy i wspierają gospodarkę insulinową;

zadbaj o odpowiednie spożycie nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza omega-3. Znajdziesz je w tłustych rybach morskich (makrela, łosoś, śledź, halibut, szprotki, sardynki) oraz w olejach roślinnych – szczególnie lnianym. Jeśli nie jesz ryb, rozważ suplementację kwasów omega w postaci tranu do picia lub kapsułek. Dobrym uzupełnieniem może być też siemię lniane – dodane do posiłków lub w formie kisielu (zalane ciepłą wodą). Nienasycone kwasy tłuszczowe regulują gospodarkę lipidową we krwi poprzez obniżenie stężenia trójglicerydów i zwiększenie stężenia „dobrego” cholesterolu HDL. Działają również przeciwzapalnie zmniejszając ryzyko zachorowania na miażdżycę i nowotwory. Mogą natęż poprawić stan skóry i włosów;

ruszaj się regularnie, aktywność fizyczna stabilizuje poziom glukozy i insuliny we krwi, wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej i poprawia samopoczucie. Wybierz formę ruchu, którą lubisz – najważniejsze, by była systematyczna;

unikaj w diecie hormonalnej produktów bogatych w tłuszcze nasycone – na przykład dużych ilości masła, mięsa wieprzowego, tłustych serów, parówek, pasztetów, kiełbasy, smalcu, chipsów, słodyczy, nabiału o zawartości tłuszczu powyżej 2%. Odradzane są też ryby takie jak panga czy tilapia. Nadmierne spożycie takich produktów będzie nasilało problemy z dyslipidemią, zły wygląd cery i procesy zapalne. Wzrośnie też ryzyko zachorowania na choroby układu krwionośnego, nadciśnienie tętnicze i nowotwory;

skonsultuj się z doświadczonym dietetykiem, który pomoże dobrać odpowiedni deficyt kaloryczny i ułoży dietę hormonalną wspierającą redukcję masy ciała. Prawidłowo ułożony przykładowy jadłospis diety hormonalnej wpłynie nie tylko na wagę, ale również polepszy jakość życia;

ogranicz spożycie soli w diecie hormonalnej – jej nadmiar zaburza gospodarkę wodną organizmu, sprzyja obrzękom i podnosi ciśnienie tętnicze;


Suplementacja – jak regulować hormony?

Dieta w zespole policystycznych jajników (PCOS) powinna pokrywać zapotrzebowanie na składniki odżywcze, witaminy i sole mineralne. Jednak ze względu na możliwą niewystarczającą podaż niektórych składników odżywczych warto wzbogacić ją o prawidłowo skomponowany preparat o zwiększonej zawartości substancji mających udowodniony wpływ na utrzymanie prawidłowej gospodarki hormonalnej kobiet.

W diecie hormonalnej u kobiet szczególne znaczenie mają witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witamina D oraz inozytol – wszystkie te składniki znajdziesz w preparacie Ovarin. To nowoczesny suplement o starannie dobranym składzie, będący odpowiedzią na potrzeby kobiet z zespołem policystycznych jajników. Ovarin pomaga uzupełnić dietę w niedoborowe składniki – jest szczególnie polecany dla kobiet w wieku rozrodczym i starających się zajść w ciążę. Zawarty w nim kwas foliowy przyczynia się do wzrostu tkanek matczynych w czasie ciąży. Oprócz tego m.in. pomaga w prawidłowej produkcji krwi, funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz utrzymaniu właściwych funkcji psychologicznych. Pozostałe witaminy z grupy B przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i do pracy układu nerwowego, zmniejszają też uczucie zmęczenia i znużenia. Obecna również w preparacie Ovarin witamina D pomaga w zachowaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi oraz zdrowych zębów i kości, a także w odpowiednim funkcjonowaniu mięśni. Zaletą produktu Ovarin jest jego wygodna forma tabletki, odpowiednio zbilansowana zawartość składników wspomagających działanie gospodarki hormonalnej oraz dwie izomeryczne formy inozytolu wspomagającego syntezę przekaźników hormonalnych.

Inozytol

Inozytol to pochodna glukozy, często określana jako witamina B8. Występuje w kilku postaciach, z których najczęściej spotykane to mio-inozytol oraz D-chiro-inozytol.

Głównym źródłem mio-inozytolu jest dieta. Znajdziesz go w cytrusach, produktach pełnoziarnistych, orzechach i roślinach strączkowych. Przeciętnie każdy z nas spożywa dziennie ok. 1 g inozytolu, ale odpowiednie zmiany w diecie mogą zwiększyć jego ilość. Obok znajdziesz tabelę, która pomoże Ci dobrać odpowiednie składniki.

W przeciwieństwie do mio-inozytolu, D-chiro-inozytol jest obecny w diecie jedynie w śladowych ilościach, dlatego warto rozważyć jego suplementację

Zawartość mio-inozytolu w poszczególnych produktach

 

Wielkość

Masa

Mg/ml

Mg/porcję

Warzywa

Zielona fasolka szparagowa

½ szklanki

100 g

1,93

193

Żółta fasolka szparagowa

½ szklanki

100 g

1,44

144

Karczoch

1 sztuka

200 g

0,6

120

Fasola zielona

½ szklanki

100 g

1,05

105

Owoce

Melon kantalup

1/4

100 g

3,55

355

Pomarańcza

1

100 g

3,07

307

Grejpfrut

1/2

100 g

1,99

199

Limonka

1

100 g

1,94

194

Jagody

½ szklanki

100 g

1,73

173

Mandarynki

½ szklanki

100 g

1,49

149

Kiwi

½ szklanki

100 g

1,36

136

Nektarynka

1

100 g

1,18

118

Soki owocowe

Grejpfrutowy

½ szklanki

120 g

3,8

456

Pomarańczowy

½ szklanki

120 g

2,04

244,8

Jabłkowy

½ szklanki

90 g

0,33

29,7

Pieczywo

Chleb z pszenicy grubo mielonej
(np. razowy)

1 kromka

25 g

11.5

287,5

Warzywa skrobiowe

Biała fasola

½ szklanki

100 g

4,40

440

Brukiew

½ szklanki

100 g

2,52

252

Czerwona fasola

½ szklanki

100 g

2,49

249

Groszek zielony

½ szklanki

100 g

2,35

235

Orzechy

Masło orzechowe

2 łyżki stołowe

40 g

3,04

121,6

OVARIN to suplement diety dla kobiet, który zawiera starannie dobrany zestaw składników odżywczych – wspomagających utrzymanie prawidłowej gospodarki hormonalnej i metabolizmu energetycznego – w ilościach dostosowanych do potrzeb kobiet w każdym wieku.

OVARIN zawiera składniki o udowodnionym działaniu, w tym wspierające:

  • gospodarkę hormonalną (wit. B6),
  • metabolizm energetyczny (wit. B6, wit. B12, kwas pantotenowy),
  • utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi (chrom),
  • funkcjonowanie tarczycy (selen).

OVARIN to suplement diety dla kobiet, który zawiera starannie dobrany zestaw składników odżywczych – wspomagających utrzymanie prawidłowej gospodarki hormonalnej i metabolizmu energetycznego – w ilościach dostosowanych do potrzeb kobiet w każdym wieku.
Dzięki zawartości inozytolu, kwasu foliowego, witaminy D i witamin z grupy B, Ovarin pomaga uzupełnić dietę w składniki o udowodnionym działaniu.

Ovarin