Zasady diety w PCOS

Poznaj 10 cennych zasad zdrowej diety dla kobiet cierpiących na zespół policystycznych jajników.

wzbogacaj codzienną dietę w antyoksydanty zwalczające wolne rodniki, znajdziesz je w różnokolorowych warzywach i owocach, białej i zielonej herbacie, algach morskich;

spożywaj duże ilości błonnika pokarmowego, który wspomaga stabilizację poziomu glukozy i insuliny we krwi, obniża „zły” cholesterol LDL a także daje uczucie sytości (co ma szczególne znaczenie dla pacjentek chcących zmniejszyć masę ciała). Włącz do swojej diety produkty z pełnego ziarna, takie jak: pieczywo razowe, graham lub pumpernikiel, kasza gryczana, jęczmienna lub pęczak, płatki owsiane górskie, płatki orkiszowe, brązowy ryż, otręby i razowe makarony. Innym źródłem błonnika są warzywa i owoce, zwłaszcza te jedzone ze skórką. Zasada ich doboru jest prosta: im bardziej różnorodnie tym lepiej. Należy jedynie unikać dużych ilości bananów i winogron ze względu na dość dużą ilość cukrów prostych i wysoki indeks glikemiczny tych produktów. Błonnik znajdziemy różwnież w nasionach (np. siemieniu lnianym) i orzechach. Ich ilość powinna być jednak kontrolowana z uwagi na dość dużą kaloryczność;

pamiętaj o regularnym nawadnianiu, woda jako uniwersalny rozpuszczalnik ma istotny wpływ na transport składników odżywczych do tkanek i ich maksymalne wykorzystanie przez organizm;

wyklucz z diety przetwory zbożowe z białej mąki, zwłaszcza z dodatkiem cukru, oczyszczony ryż i makarony, słone przekąski i ziemniaki. Ze względu na małą zawartość błonnika mogą wpływać niekorzystnie na gospodarkę insulinową i powodować niekontrolowane napady głodu. Ich wadą jest również znikoma zawartość witamin, zwłaszcza z gr. B i składników mineralnych;

zwróć uwagę na produkty z niskim indeksem glikemicznym (przetwory zbożowe z pełnego ziarna, nasiona roślin strączkowych, warzywa, produkty mleczne fermentowane, orzechy), będą one sprzyjać normoglikemii i tym samym polepszać gospodarkę insulinową;

zwróć uwagę na odpowiednie spożycie nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza omega-3. Ich dobrym źródłem są tłuste ryby morskie (makrela, łosoś, śledź, halibut, szprotki, sardynki) oraz oleje roślinne, szczególnie olej lniany. Dla osób które nie jadają ryb zaleca się suplementację kwasów omega w postaci tranu do picia lub w kapsułkach. Można również spożywać siemię lniane jako dodatek do potraw lub w formie kisielu, po zalaniu nasion ciepłą wodą. Nienasycone kwasy tłuszczowe regulują gospodarkę lipidową we krwi poprzez obniżenie stężenia trójglicerydów i zwiększenie stężenia „dobrego” cholesterolu HDL. Działają również przeciwzapalnie zmniejszając ryzyko zachorowania na miażdżycę i nowotwory. Mogą również wpływać na stan skóry i włosów, poprawiając wygląd zewnętrzny i samoocenę;

bądź aktywna, regularne ćwiczenia stabilizują poziom glukozy i insuliny we krwi oraz są elementem wspomagającym utratę nadwyżki tkanki tłuszczowej. Ważne jest, aby dobrać dla siebie taką aktywność fizyczną jaką lubimy i stosować ją regularnie;

unikaj żywności o dużej zawartości tłuszczów nasyconych: dużych ilości masła, mięsa wieprzowego, tłustych serów, parówek, pasztetów, kiełbasy, smalcu, chipsów, słodyczy, nabiału o zawartości tłuszczu powyżej 2%. Z ryb niewskazane są panga i tilapia. Nadmierne spożywanie wyżej wymienionych produktów będzie nasilało problemy z dyslipidemią, zły wygląd cery i procesy zapalne. Wzrośnie ryzyko zachorowania na choroby układu krwionośnego, nadciśnienie tętnicze i nowotwory;

skontaktuj się z doświadczonym dietetykiem, który ustali optymalny deficyt energetyczny diety tak, aby osiągnąć systematyczny, trwały ubytek niechcianych kilogramów. Prawidłowo ułożony jadłospis aktywnie wspomoże również proces leczenia i polepszy jakość życia;

unikaj nadmiaru soli w diecie, która może nasilać zaburzenia gospodarki wodnej organizmu, sprzyjać obrzękom i nadciśnieniu;

Inozytol w PCOS

Inozytol to pochodna glukozy, często nazywana witaminą B8, biorąca udział w syntezie hormonów, m.in. żeńskich hormonów płciowych. W wielu krajach inozytol od lat jest stosowany jako uzupełnienie diety kobiet cierpiących na PCOS. Inozytol występuje w kilku postaciach. Najbardziej powszechne formy to mio-inozytol oraz D-chiro-inozytol.

Głównym źródłem mio-inozytolu jest dieta. Znajdziesz go w takich produktach jak: owoce cytrusowe, produkty pełnoziarniste, orzechy czy rośliny strączkowe. Przeciętnie każdy z nas spożywa dziennie ok. 1 g inozytolu. Jednakże modyfikując dietę o dodatek niektórych produktów jesteśmy w stanie zwiększyć jego ilość. Obok zamieściliśmy tabelę, która ułatwi Ci dobór odpowiednich składników.

Niestety, w przeciwieństwie do mio-inozytolu, D-chiro-inozytol jest obecny w diecie jedynie w śladowych ilościach. Organizm zdrowej kobiety jest w stanie przekształcić mio-inozytol do D-chiro-inozytolu, ale PCOS zaburza tę przemianę i obniża jej efektywność do 12%. Z tego względu D-chiro-inozytol możemy uzupełnić jedynie za pomocą odpowiednich suplementów.

Zawartość mio-inozytolu w poszczególnych produktach

 

Wielkość

Masa

Mg/ml

Mg/porcję

Warzywa

Zielona fasolka szparagowa

½ szklanki

100 g

1,93

193

Żółta fasolka szparagowa

½ szklanki

100 g

1,44

144

Karczoch

1 sztuka

200 g

0,6

120

Fasola zielona

½ szklanki

100 g

1,05

105

Owoce

Melon kantalup

1/4

100 g

3,55

355

Pomarańcza

1

100 g

3,07

307

Grejpfrut

1/2

100 g

1,99

199

Limonka

1

100 g

1,94

194

Jagody

½ szklanki

100 g

1,73

173

Mandarynki

½ szklanki

100 g

1,49

149

Kiwi

½ szklanki

100 g

1,36

136

Nektarynka

1

100 g

1,18

118

Soki owocowe

Grejpfrutowy

½ szklanki

120 g

3,8

456

Pomarańczowy

½ szklanki

120 g

2,04

244,8

Jabłkowy

½ szklanki

90 g

0,33

29,7

Pieczywo

Chleb z pszenicy grubo mielonej
(np. razowy)

1 kromka

25 g

11.5

287,5

Warzywa skrobiowe

Biała fasola

½ szklanki

100 g

4,40

440

Brukiew

½ szklanki

100 g

2,52

252

Czerwona fasola

½ szklanki

100 g

2,49

249

Groszek zielony

½ szklanki

100 g

2,35

235

Orzechy

Masło orzechowe

2 łyżki stołowe

40 g

3,04

121,6

Suplementacja w PCOS

Dieta w zespole policystycznych jajników powinna pokrywać zapotrzebowanie na składniki odżywcze, witaminy i sole mineralne. Jednak ze względu na możliwą niewystarczającą podaż niektórych składników odżywczych warto wzbogacić ją o prawidłowo skomponowany preparat o zwiększonej zawartości substancji mających udowodniony wpływ na utrzymanie prawidłowej gospodarki hormonalnej kobiet.

Szczególnie istotnymi składnikami powinny być witaminy z  grupy B (w tym kwas foliowy), witamina D oraz inozytol, które znajdziemy w praperacie Ovarin. Jest to nowoczesny suplement o starannie dobranym składzie, będący odpowiedzią na potrzeby kobiet z zespołem policystycznych jajników. Pomaga uzupełnić codzienną dietę w niedoborowe składniki, jest szczególnie polecany dla kobiet w wieku rozrodczym i starających się zajść w ciążę. Dzięki zawartości inozytolu stymuluje syntezę przekaźników hormonów GnRH i TSH oraz zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, czym obniża hiperinsulinemię. Może to skutkować zwiększeniem częstości występowania owulacji, zmniejszeniem emisji androgenów i zwiększeniem szansy na zajście w ciążę.

Kwas foliowy wspomaga proces mitozy komórek jajowych a pozostałe witaminy z grupy B wspomagają prawidłowy metabolizm energetyczny, syntezę i aktywność hormonów steroidowych, przemiany homocysteiny oraz funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego. Obecna również w preparacie Ovarin witamina D wspomaga funkcjonowanie układu limfatycznego oraz uczestniczy w przemianach podziału komórek. Zaletą produktu Ovarin jest jego wygodna forma tabletki, odpowiednio zbilansowana zawartość składników wspomagających działanie gospodarki hormonalnej oraz dwie izomeryczne formy inozytolu wspomagającego syntezę przekaźników hormonalnych.
 

OVARIN to suplement diety dla kobiet, zawierający starannie dobrany zestaw składników odżywczych, wspomagających utrzymanie prawidłowej gospodarki hormonalnej*, w ilościach dostosowanych do potrzeb kobiet w wieku rozrodczym. Dzięki zawartości inozytolu, kwasu foliowego, witaminy D i witamin z grupy B, pomaga uzupełnić dietę w składniki o udowodnionym działaniu.

* Kwas pantotenowy (wit. B5) przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, syntezy i metabolizmu hormonów steroidowych, witaminy D i niektórych neuroprzekaźników a Witamina B6 przyczynia się do regulacji aktywności hormonalnej

Ovarin