Zasady diety
Poznaj 10 cennych zasad zdrowej diety dla kobiet cierpiących na zaburzenia hormonalne.
wzbogacaj codzienną dietę w antyoksydanty zwalczające wolne rodniki, znajdziesz je w różnokolorowych warzywach i owocach, białej i zielonej herbacie, algach morskich;
spożywaj duże ilości błonnika pokarmowego, który wspomaga stabilizację poziomu glukozy i insuliny we krwi, obniża „zły” cholesterol LDL a także daje uczucie sytości (co ma szczególne znaczenie dla pacjentek chcących zmniejszyć masę ciała). Włącz do swojej diety produkty z pełnego ziarna, takie jak: pieczywo razowe, graham lub pumpernikiel, kasza gryczana, jęczmienna lub pęczak, płatki owsiane górskie, płatki orkiszowe, brązowy ryż, otręby i razowe makarony. Innym źródłem błonnika są warzywa i owoce, zwłaszcza te jedzone ze skórką. Zasada ich doboru jest prosta: im bardziej różnorodnie tym lepiej. Należy jedynie unikać dużych ilości bananów i winogron ze względu na dość dużą ilość cukrów prostych i wysoki indeks glikemiczny tych produktów. Błonnik znajdziemy różwnież w nasionach (np. siemieniu lnianym) i orzechach. Ich ilość powinna być jednak kontrolowana z uwagi na dość dużą kaloryczność;
pamiętaj o regularnym nawadnianiu, woda jako uniwersalny rozpuszczalnik ma istotny wpływ na transport składników odżywczych do tkanek i ich maksymalne wykorzystanie przez organizm;
wyklucz z diety przetwory zbożowe z białej mąki, zwłaszcza z dodatkiem cukru, oczyszczony ryż i makarony, słone przekąski i ziemniaki. Ze względu na małą zawartość błonnika mogą wpływać niekorzystnie na gospodarkę insulinową i powodować niekontrolowane napady głodu. Ich wadą jest również znikoma zawartość witamin, zwłaszcza z gr. B i składników mineralnych;
zwróć uwagę na produkty z niskim indeksem glikemicznym (przetwory zbożowe z pełnego ziarna, nasiona roślin strączkowych, warzywa, produkty mleczne fermentowane, orzechy), będą one sprzyjać normoglikemii i tym samym polepszać gospodarkę insulinową;
zwróć uwagę na odpowiednie spożycie nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza omega-3. Ich dobrym źródłem są tłuste ryby morskie (makrela, łosoś, śledź, halibut, szprotki, sardynki) oraz oleje roślinne, szczególnie olej lniany. Dla osób które nie jadają ryb zaleca się suplementację kwasów omega w postaci tranu do picia lub w kapsułkach. Można również spożywać siemię lniane jako dodatek do potraw lub w formie kisielu, po zalaniu nasion ciepłą wodą. Nienasycone kwasy tłuszczowe regulują gospodarkę lipidową we krwi poprzez obniżenie stężenia trójglicerydów i zwiększenie stężenia „dobrego” cholesterolu HDL. Działają również przeciwzapalnie zmniejszając ryzyko zachorowania na miażdżycę i nowotwory. Mogą również wpływać na stan skóry i włosów, poprawiając wygląd zewnętrzny i samoocenę;
bądź aktywna, regularne ćwiczenia stabilizują poziom glukozy i insuliny we krwi oraz są elementem wspomagającym utratę nadwyżki tkanki tłuszczowej. Ważne jest, aby dobrać dla siebie taką aktywność fizyczną jaką lubimy i stosować ją regularnie;
unikaj żywności o dużej zawartości tłuszczów nasyconych: dużych ilości masła, mięsa wieprzowego, tłustych serów, parówek, pasztetów, kiełbasy, smalcu, chipsów, słodyczy, nabiału o zawartości tłuszczu powyżej 2%. Z ryb niewskazane są panga i tilapia. Nadmierne spożywanie wyżej wymienionych produktów będzie nasilało problemy z dyslipidemią, zły wygląd cery i procesy zapalne. Wzrośnie ryzyko zachorowania na choroby układu krwionośnego, nadciśnienie tętnicze i nowotwory;
skontaktuj się z doświadczonym dietetykiem, który ustali optymalny deficyt energetyczny diety tak, aby osiągnąć systematyczny, trwały ubytek niechcianych kilogramów. Prawidłowo ułożony jadłospis aktywnie wspomoże również proces leczenia i polepszy jakość życia;
unikaj nadmiaru soli w diecie, która może nasilać zaburzenia gospodarki wodnej organizmu, sprzyjać obrzękom i nadciśnieniu;
Inozytol
Inozytol to pochodna glukozy, często nazywana witaminą B8, biorąca udział w syntezie hormonów, m.in. żeńskich hormonów płciowych. W wielu krajach inozytol od lat jest stosowany jako uzupełnienie diety. Inozytol występuje w kilku postaciach. Najbardziej powszechne formy to mio-inozytol oraz D-chiro-inozytol.
Głównym źródłem mio-inozytolu jest dieta. Znajdziesz go w takich produktach jak: owoce cytrusowe, produkty pełnoziarniste, orzechy czy rośliny strączkowe. Przeciętnie każdy z nas spożywa dziennie ok. 1 g inozytolu. Jednakże modyfikując dietę o dodatek niektórych produktów jesteśmy w stanie zwiększyć jego ilość. Obok zamieściliśmy tabelę, która ułatwi Ci dobór odpowiednich składników.
Niestety, w przeciwieństwie do mio-inozytolu, D-chiro-inozytol jest obecny w diecie jedynie w śladowych ilościach. Z tego względu D-chiro-inozytol możemy uzupełnić za pomocą odpowiednich suplementów.
Zawartość mio-inozytolu w poszczególnych produktach
|
Wielkość |
Masa |
Mg/ml |
Mg/porcję |
---|---|---|---|---|
Warzywa |
||||
Zielona fasolka szparagowa |
½ szklanki |
100 g |
1,93 |
193 |
Żółta fasolka szparagowa |
½ szklanki |
100 g |
1,44 |
144 |
Karczoch |
1 sztuka |
200 g |
0,6 |
120 |
Fasola zielona |
½ szklanki |
100 g |
1,05 |
105 |
Owoce |
||||
Melon kantalup |
1/4 |
100 g |
3,55 |
355 |
Pomarańcza |
1 |
100 g |
3,07 |
307 |
Grejpfrut |
1/2 |
100 g |
1,99 |
199 |
Limonka |
1 |
100 g |
1,94 |
194 |
Jagody |
½ szklanki |
100 g |
1,73 |
173 |
Mandarynki |
½ szklanki |
100 g |
1,49 |
149 |
Kiwi |
½ szklanki |
100 g |
1,36 |
136 |
Nektarynka |
1 |
100 g |
1,18 |
118 |
Soki owocowe |
||||
Grejpfrutowy |
½ szklanki |
120 g |
3,8 |
456 |
Pomarańczowy |
½ szklanki |
120 g |
2,04 |
244,8 |
Jabłkowy |
½ szklanki |
90 g |
0,33 |
29,7 |
Pieczywo |
||||
Chleb z pszenicy grubo mielonej |
1 kromka |
25 g |
11.5 |
287,5 |
Warzywa skrobiowe |
||||
Biała fasola |
½ szklanki |
100 g |
4,40 |
440 |
Brukiew |
½ szklanki |
100 g |
2,52 |
252 |
Czerwona fasola |
½ szklanki |
100 g |
2,49 |
249 |
Groszek zielony |
½ szklanki |
100 g |
2,35 |
235 |
Orzechy |
||||
Masło orzechowe |
2 łyżki stołowe |
40 g |
3,04 |
121,6 |
Suplementacja
Dieta w zespole policystycznych jajników powinna pokrywać zapotrzebowanie na składniki odżywcze, witaminy i sole mineralne. Jednak ze względu na możliwą niewystarczającą podaż niektórych składników odżywczych warto wzbogacić ją o prawidłowo skomponowany preparat o zwiększonej zawartości substancji mających udowodniony wpływ na utrzymanie prawidłowej gospodarki hormonalnej kobiet.
Szczególnie istotnymi składnikami powinny być witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witamina D oraz inozytol, które znajdziemy w praperacie Ovarin. Jest to nowoczesny suplement o starannie dobranym składzie, będący odpowiedzią na potrzeby kobiet z zespołem policystycznych jajników. Pomaga uzupełnić codzienną dietę w niedoborowe składniki, jest szczególnie polecany dla kobiet w wieku rozrodczym i starających się zajść w ciążę. Dzięki zawartości inozytolu stymuluje syntezę przekaźników hormonów GnRH i TSH oraz zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, czym obniża hiperinsulinemię. Może to skutkować zwiększeniem częstości występowania owulacji, zmniejszeniem emisji androgenów i zwiększeniem szansy na zajście w ciążę.
Kwas foliowy wspomaga proces mitozy komórek jajowych a pozostałe witaminy z grupy B wspomagają prawidłowy metabolizm energetyczny, syntezę i aktywność hormonów steroidowych, przemiany homocysteiny oraz funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego. Obecna również w preparacie Ovarin witamina D wspomaga funkcjonowanie układu limfatycznego oraz uczestniczy w przemianach podziału komórek. Zaletą produktu Ovarin jest jego wygodna forma tabletki, odpowiednio zbilansowana zawartość składników wspomagających działanie gospodarki hormonalnej oraz dwie izomeryczne formy inozytolu wspomagającego syntezę przekaźników hormonalnych.