Insulinooporność a dieta

Insulinooporność to stan, w którym komórki mają obniżoną wrażliwość na działanie hormonu insuliny.

Insulinooporność to stan, w którym komórki mają obniżoną wrażliwość na działanie hormonu insuliny, mającego za zadanie regulowanie poziomu cukru we krwi. Schorzenie to może prowadzić do nadmiernego obciążenia trzustki i do rozwinięcia cukrzycy typu drugiego. Przy isnulinooporności pacjentki często cierpią na choroby współtowarzyszące, takie jak np. zespół policystycznych jajników czy niealkoholowe stłuszczenie wątroby.

Insulinooporność często przebiega bezobjawowo, jednak nierzadko pacjentki skarżą się na:

  • nieuzasadnione zmęczenie i senność
  • trudności w koncentracji
  • trudności w efektywnym odpoczynku w nocy
  • nadmierny apetyt na cukier
  • trudności z utrzymaniem właściwej wagi

Medycznymi objawami insulionooporności mogą być wysokie ciśnienie tętnicze oraz znacznie podwyższony poziom trójglicerydów. Jednak  w celu stwierdzenia, czy pacjentka cierpi na insulinooporność, należy wykonać szereg badań zleconych przez lekarza, np. pomiar glukozy na czczo, pomiar insuliny na czczo lub doustny test tolerancji glukozy. Insulinoooporność można leczyć farmakologicznie, jednak punktem wyjścia do jakiejkolwiek terapii jest prawidłowa dieta i całkowita zmiana trybu życia.

Kompleksowa zmiana trybu życia – silne oręże w walce z insulinoopornością

Aktywność fizyczna, dieta i efektywny sen to silne filary codziennej walki z zaburzeniem metabolicznym jakim jest insulinooporność. Dowolna aktywność fizyczna ma wpływ na to jak się wysypiamy, pomaga rozładować stres i zrzucić zbędne kilogramy. Nie musisz od razu zapisywać się na kick boxing, wystarczy chociaż pół godziny spaceru na świeżym powietrzu dziennie. Co więcej, aktywność fizyczna uwrażliwia tkanki na działanie insuliny. W małych zmianach tkwi wielka siła!

Sen jest ważnym elementem leczenia i profilaktyki insulinooporności. Podczas nocnego wypoczynku organizm stabilizuje poziom hormonów odpowiedzialnych za regulację poziomu cukru we krwi.
Pacjenci zmagający się z insulinoopornością nie powinni palić papierosów ani spożywać alkoholu.

Dieta w insulinooporności – złote zasady

Każdy organizm jest inny i dlatego najczęściej dietetycy patrząc na badania, parametry i sytuację danego pacjenta, dobierają odpowiednią kaloryczność i profil diety. Ich zalecenia bardzo często są powiązane z dietami dla osób cierpiących na cukrzycę czy otyłość:

  • Jedz żywność nieprzetworzoną– dokładnie czytaj składy produktów, po które sięgasz i wybieraj te z jak najkrótszą listą składników, pozbawione konserwantów i polepszaczy smaku.
  • Zamiast słodzonych napojów gazowanych wybierz wodę gazowaną, która zapewnia porównywalny poziom orzeźwienia, a nie podniesie poziomu cukru we krwi.
  • Postaraj się zrezygnować ze słodzenia kawy i herbaty. Dziennie wypijamy kilka filiżanek tych napojów, a słodząc je dostarczamy do organizmu ogromne ilości cukru, którego staramy się unikać. W etapie przejściowym pomocny może być ksylitol, który nada Twojemu ulubionemu naparowi słodki smak. Pamiętaj jednak, że nie jest on obojętny dla Twojego zdrowia i ostatecznie powinnaś zrezygnować ze wszelkich form dosładzania napojów.
  • Nie podjadaj między posiłkami.
  • Produkty, które wybierasz, powinny charakteryzować się niskim indeksem glikemicznym.
  • Sięgaj po pełnoziarniste produkty.
  • Postaraj się, aby wszystkie spożywane przez ciebie potrawy były pełnowartościowe i zdrowe.
  • Pozbądź się z diety: gotowych wyrobów cukierniczych, słodyczy, które pełne są niezdrowych składników, alkoholu, wysoko przetworzonych mięs i wędlin, niezdrowych przekąsek, takich jak chipsy, krakersy, przetworzonego jedzenia z puszek i gotowych dań ze słoików, a także zupek instant.
  • W Twojej diecie powinny się znaleźć warzywa, owoce, gruboziarniste kasze, brązowy ryż, jak najmniej przetworzone mięso i ryby.

Najważniejsza w staraniach o zachowanie zdrowej diety jest wytrwałość. Nauczenie się jakie pokarmy Ci służą, a jakie nie, zajmie trochę czasu. Nie zniechęcaj się, jeśli przejdziesz na dietę i zdarzy Ci się zboczyć z właściwej drogi i zjeść np. wysoko przetworzoną żywność. Mimo wszystko nie należy przerywać walki o zdrowe odżywianie się.


Źródła:

OVARIN to suplement diety dla kobiet, zawierający starannie dobrany zestaw składników odżywczych, wspomagających utrzymanie prawidłowej gospodarki hormonalnej*, w ilościach dostosowanych do potrzeb kobiet w wieku rozrodczym. Dzięki zawartości inozytolu, kwasu foliowego, witaminy D i witamin z grupy B, pomaga uzupełnić dietę w składniki o udowodnionym działaniu.

* Kwas pantotenowy (wit. B5) przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, syntezy i metabolizmu hormonów steroidowych, witaminy D i niektórych neuroprzekaźników a Witamina B6 przyczynia się do regulacji aktywności hormonalnej

Ovarin